18009, Україна, м. Черкаси, вул. Лісова, 1
18009, Україна, м. Черкаси, вул. Лісова, 1

День Вишиванки 2022

Вітаємо з Міжнародним Днем вишиванки!

Вітаємоз Міжнародним Днем вишиванки!

Придбати ексклюзивний український одяг Ви зможете тут

https://telizhenko.com.ua

У цей день прийнято відзначати поширення та популяризацію культурних цінностей, традицій українців через мистецтво. Мистецтво вишивки одягу має глибоке коріння та значення. Кожен візерунок у вишиванці, це символ. Традиційно Всесвітній День Вишиванки відзначається кожного року 3-го четверга травня.

Вишиванка – це вишитий традиційний український одяг. Ще з прадавніх часів вишиванка була важливою частиною дохристиянського життя праукраїнців. Згадки про вишитий одяг скіфів, що проживали на території нинішньої України є ще у спогадах Геродота.  На формування української символіки мали вплив через традиції та культуру багато народів, тим не менш українська вишиванка зберегла свою неповторність та самобутність.

Орнаменти, що використовуються для прикрашання вишиванки є унікальними. Кожна майстриня створює свій шедевр. Проте всі орнаменти можна умовно поділити на такі види:

- геометричний орнамент (лінії, ромби, трикутники, хрести та інші фігури);
- рослинний орнамент (квіти, листя, гілки, дерева);
- тваринний орнамент (зображення різних тварин, птахів, риб або їх окремих елементів – очей, рогів, кігтів).

Візерунки на одязі виконували не лише декоративну функцію, а й містичну. Вишиванка слугувала оберегом для людини, що її одягала. Вважається, що увесь її рід стає поруч на захист, благословення та покровительство людині, що одягла вишиванку.

Значення орнаментів вишиванки.

Стихії природи наші предки шанували як богів. Через це найпоширенішими елементами вишивки  були символи стихії сонця та води. Хвилясті лінії, восьмикутна зірка слугували захистом від злих сил. Ромб з крапкою у центрі символізує плодючість. Український одяг з зображенням ромбів одягали подружжя, які хотіли стати батьками.

Калина є одним із національних українських символів, тому її також часто зображали на сорочках. Калина вважається уособленням вогненної трійці – Сонця, Місяця та зірок. Червоний колір калини символізує кров нації та безсмертя роду.

Зображення дуба частіше можна зустріти на чоловічих вишиванках. Дуб символізує чоловічу силу, енергію життя та розвиток. Для того, щоб дарувати силу своєму чоловіку, дружини часто вишивали на одязі чоловіків візерунки з дубовим листям та жолудями.

Виноград є символом щасливого сімейного життя. Виноградні грона зображували не тільки на сорочках, але й на рушниках та скатертинах. Барвінок, який часто можна побачити на вишивках, символізує молодість, цілеспрямованість, розвиток. Хміль має приблизно таке ж значення. Сорочки з зображенням барвінку і хмелю, як правило, виготовлялися для молодих парубків та дівчат.

Оберегом роду та захистом від зла на вишиванці вважався червоний мак. Якщо в родині були загиблі воїни, жінки з цієї родини зображували на своєму одязі маки, у пам'ять про них. Троянда уособлює любов і милосердя, соняшники символізують життя, енергію, щастя.

На українських вишиванках часто можна побачити зображення різних тварин: зозулі, сови, півня, метелика, зайця та інших.

Значення кольору вишивки.

Сакральне значення мають не лише візерунки на сорочці, але і їх колір:

червоний – колір сонця, удачі, захисту, любові й пристрасті;
зелений – символізує процеси народження та росту;
жовтий – колір сонячної енергії, життя, радості, багатства і процвітання;
синій – символ жіночої енергії, спокою, колір води і неба;
білий – колір чистоти, святості, незайманості (білі сорочки носили незаміжні дівчата).
чорний – означає біль і страждання, негативну енергію, енергію смерті (чорні вишиванки традиційно надягали на померлих).

Радуйте один одного подарунками зі змістом:

 https://telizhenko.com.ua

Мріємо про найскорішу перемогу України, про перемогу добра над темрявою!

Інші новини